De Brugse brandweermannen komen binnenkort in actie vanuit hun nieuwe brandweerkazerne. Om de mobiliteitseffecten te kennen op de omgeving stelde MINT een mobiliteitsstudie op.

De ligging van deze nieuwe kazerne kan je beschouwen als één van de sterke troeven: vlakbij de N31 Expresweg, A11 en E40 kunnen de brandweermannen snel uitrukken naar de volledige zone. Niet enkel de interventies hebben een impact op de omgeving, maar ook de verplaatsingen van personeel en bezoekers. De nieuwe kazerne zorgt voor de fusie tussen de hoofdpost in de Pathoekeweg en de voorpost aan de Warandebrug. Daardoor zullen zowel de operationele brandweerequipes als de volledige zonale administratie gehuisvest worden in de nieuwe kazerne. Daarnaast kunnen de brandweermannen van morgen hier een opleiding volgen. Ook bezoekers zijn welkom in de kazerne. Zij kunnen via een belevingsruimte kennis maken met brandgevaarlijke situaties.

Al deze gebruikers rijden van en naar de brandweerkazerne. MINT onderzocht welke mogelijke mobiliteitseffecten dit kon hebben op de omgeving en beoordeelde deze naar verkeersafwikkeling, verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid.

foto: https://www.dbv-architecten.be/project/brandweer-brugge